Mijn website is geoptimaliseerd voor gebruik op computer & tablet. Omdat je nu een smartphone gebruikt, kun je mijn werk niet bekijken.

Kom later nog eens terug, of neem direct contact met me op:
06 183 463 74
ERIKA@MASSUGEZ.NL

BRABANTS DIALECT

DECEMBER 2012

Alle vaste abonnees van het ED kregen in december 2012 het boek Van hooi tot hightech cadeau. In dit boek schetsen redacteuren van de krant een beeld van de ontwikkeling van de regio Zuidoost-Brabant in de afgelopen 100 jaar.

Een hoofdstuk van het ED-jubileumboek gaat over 'Wij', de mensen in Zuidoost-Brabant. Nog niet zo lang geleden had ieder dorp een eigen dialect. Voor het ED-jubileum werd gezocht naar de verschillen.

De redactie ging op zoek naar een goede zin, waarin in elk geval de klanken aa, ij/ei, oo, ui en oe moesten zitten. Met die zin werden de collega's en correspondenten op pad gestuurd. Van elk dorp een filmpje, was de opdracht. Dat moest te doen zijn. Wie gebruikt zijn mobieltje tegenwoordig niet om te filmen?

Ter aanvulling op het jubileumboek zijn op de website van het ED alle dialecten van Zuidoost-Brabant in kaart gebracht, daar zijn ze allemaal te bekijken en te beluisteren. Elk dorp komt aan bod en ook Eindhoven en Helmond zijn niet vergeten.


Samenwerking met Peter Daalder (ED) en Susanne Groeneveld (bijlagen).